Atenció a domicili, el centre de dia El Mil·lenari s’adapta a la situació COVID-19

El centre de dia El Mil·lenari ha hagut de tancar per segon cop les portes. El primer cop va ser el 14 de març, i el segon el 18 de juliol, després d’haver tornat a obrir el 22 de juny. Gairebé un mes després de l’obertura, en el que per mesures de seguretat les persones venien en dies alterns, tres dies a la setmana, vam rebre la instrucció de tornar a tancar.

Aquest cop però, sense perjudici de fer atenció a domicili. Per aquest motiu l’equip no s’ho va pensar dos cops. Ara ja coneixem el coronavirus, estem preparats i no volíem que tornés a succeir el que va passar durant el confinament, en que moltes persones grans van quedar aïllades als seus domicilis, patint deteriorament cognitiu i motriu, i es van sentir molt sols i tristos. I alguns dels familiars, desbordats per la situació, claudicaven de la cura i manifestaven viure situacions molt extremes de convivència. Així que quan els vam comunicar que iniciàvem atenció al domicili, moltes famílies i persones ateses ho van rebre amb alegria.

L’atenció consisteix en una o dues visites setmanals, inclús 3 ens les situacions de més vulnerabilitat, d’una hora i mitja o dues. El professional va al domicili i realitza l’activitat que s’ha pactat a la primera visita o que va sorgint segons les necessitats i motivacions de la persona, ja sigui tertúlia, escoltar música, mirar fotografies, jugar al domino, sortir a passejar i trobar-se amb altres persones del centre en una plaça… Aquesta és una experiència molt enriquidora per a les persones ateses, que es senten molt acompanyades, per els familiars que gaudeixen d’una estona de descans, i per als professionals, que coneixem una nova dimensió de la persona. Més íntima, amb la qual cosa, entrem de puntetes, amb respecte i alhora gratitud d’una vida compartida.